spectacol stradal
Imagini
NUNTA
spectacol stradal
Concept și regie: Victor Olăhuț
Coregrafia: Florin Fieroiu
Muzica: Lucian Maxim
Asistent scenografie: Cristian Gătina
Distribuția:
Crina Andriucă
Bianco Erdei
Carmen Frățilă
Andrei Gîjulete
Cătălin Mareș
Anette Marka
Andreea Mocan
Lucia Maria Racșcan
Stelian Roșian
Tibor Székely
Ciprian Vultur
Regia tehnică: Vlad Giurge
Avanpremiera: 30 mai 2022, Grădina Romei
Premiera: 4 septembrie 2022, Piața 25 Octombrie
🍒
Nuntă. Ceremonie. Ritual. Unul dintre riturile de trecere. Toată lumea știe ce înseamnă sau ce presupune o nuntă. Iar despre semnificațiile simbolice, mistice, filosofice care o însoțesc s-au spus și s-au scris o sumedenie de rânduri. În funcție de timp, spațiu, cultură sau religie, ceremonialul nunții capătă forme din ce în ce mai variate. Vestimentația, muzica, obiceiurile și textele care fac parte din spectacolul nunții sunt, de asemenea, extrem de diverse. Asta face ca nunta să fie o sursă perpetuă de inspirație, folosindu-se părți sau chiar întregul ritual în toate domeniile artei, de la muzică, teatru, film sau fotografie (fotografia de nuntă fiind o artă în sine).
În spectacolul NUNTA al Trupei „Mihai Raicu”, regizorul Victor Olăhuț nu vrea să plaseze acțiunea în nici o zonă recognoscibilă de spațiu sau timp. Nu e interesat de tradiția populară, nu reproduce ritualuri folclorice, nu folosește garderoba kitsch-flamboaiantă, coafura cu sarmale și machiajul strident la modă în zilele noastre. Iar textul e sublimat cu desăvârșire. Fiind un spectacol stradal, s-a folosit de cel mai cunoscut personaj al reprezentației stradale, mimul. Apariție de obicei singulară, o regăsim aici într-o multitudine de personaje, dar care toate fac parte din același ansamblu. Iar singurul lucru care contează e relația dintre personaje. Știm că e o nuntă. Avem mire și mireasă, maestru de ceremonii, lăutari, alai. Situațiile prin care trec aceste personaje fac ca spectacolul să fie unul foarte viu, antrenant, plin de surprize, uneori tragic, dar mai ales comic. Astfel spectacolul nunții capătă foarte multă savoare, iar spectacolul „Nunta” e de-a dreptul savuros.
🍒
Părăsim sala de spectacole a teatrului și spunem pe străzile și în parcurile orașului povestea unei nunți cu început și final neașteptat. Ceremoniile amânate din cauza pandemiei au loc acum sub spectrul războiului de lângă granițele noastre. Așadar nu avem multe motive să fim optimiști, dar umorul este întotdeauna un bun antidot în vremurile grele. „Nunta” este o comedie prin care dorim să câștigăm un public nou pentru teatru. (Victor Olăhuț)
🍒
Regizor și manager cultural, Victor Olăhuț și-a început cariera la Teatrul Municipal Baia Mare, apoi a lucrat la teatrele naționale din Cluj și Sibiu, dar și în mediul independent.
Este inițiatorul și managerul proiectului „Cultură`n Șură”, care duce teatru de calitate în gospodării din mediul rural şi în cămine culturale, și totodată semnează regia spectacolelor care se joacă în șuri. La Gala Uniter de anul acesta (2022), organizația „Cultură`n Șură” a primit Premiul special British Council - Open Theatre - pentru activitatea de promovare a accesului la cultură în mediul rural.
🍒
Florin Fieroiu a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București şi a studiat Coregrafia la UNATC Bucureşti. S-a inițiat în dansul contemporan la Paris, la „Théâtre contemporain de la danse” şi la Duke University în North Carolina. A fost co-fondator al grupului de dans contemporan „Marginalii”. A condus mai multe proiecte de educație și formare artistică: „Performing The Body, The Shaker, Real vs Realism, Dezgustibus Parade”, precum și ateliere de creație dedicate dansatorilor, actorilor și amatorilor de dans.
În prezent, este profesor la U.N.A.T.C. București şi coregraf independent.
În 1996, a fost distins cu Premiul Le Prix Individuel d’Interpretation la a cincea ediţie a Întâlnirilor Coregrafice Internaționale de la Paris. În 2008, a primit Premiul Special UNITER pentru coregrafie în arta spectacolului.
🍒
Lucian Maxim este percuționist la Orchestra Simfonică Radio din București. A câștigat secțiunea Revelația anului la Gala Premiilor Jazz (Premiile Muzza), 2009. Între 1994 și 1996, a făcut parte din trupa Sarmalele Reci. În 2001 deschide cu un recital propriu concertul susținut de Chick Corea în București. A avut numeroase colaborări ca percuționist și ilustrator muzical în spectacole de teatru, inclusiv la cunoscuta adaptare a „Trilogiei Grecești” (prezentată în România, Franța, Scoția, Italia și Brazilia), în regia lui Andrei Șerban.
🍒
Participări la festivaluri:
Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, Baia Mare, 15 iunie 2023
- Nominalizare la Premiul pentru coregrafie: Florin Fieroiu
- Nominalizare la Premiul pentru cel mai bun actor: Cătălin Mareș pentru rolurile din spectacolele NUNTA și POMONA
- Nominalizare la Premiul pentru cel mai bun spectacol
Din juriul Festivalului ATELIER, ediția 29 au făcut parte: Ioana Crăciunescu, Teodora Herghelegiu și Victor Scoradeț.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea, 9 iunie 2023
Bathory Fest, Șimleu Silvaniei, 25 septembrie 2022
concept și regie
regia tehnică