Bilete online
PĂCALĂ
după Ion Creangă



PĂCALĂ

după Ion Creangă

vezi tot programul


Video


Imagini

PĂCALĂ, adaptare după scrierile lui Ion Creangă 

Adaptarea și regia: Dana Bonțidean

Scenografia: Mirela Ungureanu

Procesare foto/video: Leonard Viziteu

Ilustrația muzicală: Călin Negrea 

Distribuția:

Ciprian VulturPăcală

Cristian ButFratele Ion, Nică

Sergiu Tăbăcaru - Fratele Vasile, Cocoșul Roșu, Tândală

Romul MoruțanGerilă, Dănilă Prepeleac

Tibor SzékelyMirele, Boierul, Moșneagul

Bianco ErdeiVizitiul, Primarul

Dorina NemeșMireasa, Fata Moșului

Alexandra Odoroagă/Andreea Mocan - Pupăza, Văcuța Mandolina

Alina Negrău - Văcuța Joiana 

----------------

Regia tehnică: Botos Eniko

Sufleur: Yvette Princz

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan

Sunet/proiecții video: Vlad Giurge, Stike Molnar

----------------

Vrem nu vrem, tânjim după origini. În satul românesc, rămas gol de mult timp, doar bătrânii cei din urmă mai cunosc obiceiurile, mai trăiesc din amintirea și nostalgia vremurilor simple, dar încărcate de însemnătate. Și iată că parcă nimic nu pare mai potrivit decât să reînvii un erou din literatura noastră populară. De ce? Pentru înțelepciune, snoave, povețe și umor. Pentru că să îl revezi pe Păcală e ca și cum ai sta la un pahar de must, pe prispa casei, ascultând poveștile bunicilor. Păcală e în fiecare din noi și e un deliciu să îl scoatem din când în când, de prin cotloanele colbuite ale vremii.

----------------
Creangă. Reconstituire. Rememorare. Rostogolire de întâmplări. Bulgări de humă. Incitant...

M-am agățat de „creangă” cu mare însuflețire și convingere că orice formulă spectaculară este viabilă prin sinceritatea aceluia care o creează, prin interpretarea cât mai originală a textului dramatic și o redare scenică cât mai autentică.

De acolo, de sus, văd drumul care continuă în slujba artei pentru copii, drumul spre spectacol. Îl văd pe Păcală și o întreagă galerie de personaje din opera lui Creangă care așteaptă cu interes și entuziasm construcția înscenării. Mă las „păcălită” de iluzie, intru în acest joc urmând calea emoției, aleg cuvintele potrivite și pun în valoare modele de viață autentice: eroi plini de haz, cu minte isteață care aduc în prim plan lumea satului românesc.

Vă invit așadar la teatru! La granița dintre farsă și adevăr, dintre joc și realitate. Vă invit să parcurgem împreună drumul unei noi stagiuni, să călătorim cu grijă printre cuvinte și sensuri, aparență și esență, gesturi, culori, actori, păpuși, cadre picturale, lumină, proiecție, emoție…

                Dana Bonțidean

----------------

Dana Bonțidean, licențiată în arte, profilul Artă Teatrală, specializarea actorie la universitatea clujeană „Babeș-Bolyai”, a fost angajată a Teatrului de Păpuși Puck în perioada 1990-2013. În toți acești ani a acumulat experiență și s-a bucurat de numeroase premii de interpretare și participări la festivaluri naționale și internaționale ale teatrului de gen. În decembrie 2000 i se acordă titlul de „Membru Onorific” al Teatrului de Păpuși Puck, ca o recunoaștere a activității sale profesionale. În prezent este fondatorul companiei de teatru AnimaArt și colaborează cu diferite asociații culturale.

Pe lângă munca sa ca artist păpușar, Dana a colaborat în proiecte de teatru dramatic, iar spectacolele ,,Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” și ,,Femeia ca un câmp de luptă”, de Matei Vișniec,  în regia Monei Marian, i-au adus recunoaștere internațională.

Dana este un artist care a distrus bariere pentru a se elibera pe sine de anumite constrângeri, concepte învechite, idei eronate și false.  Și-a dezvoltat imaginația, creativitatea și spontaneitatea printr-un stil de muncă profesionist și printr-o permanentă nevoie de cunoaștere.
https://www.animaart.ro/dana-bontidean/ 

 

Bilete online

DISTRIBUTIA
Alexandra Odoroagă
Pupăza, Văcuța Mandolina
Alina Negrău
Văcuța Joiana
Andreea Mocan
Pupăza, Văcuța Mandolina
Bianco Erdei
Vizitiul, Primarul
Cristian But
Fratele Ion, Nică
Dorina Nemeş
Mireasa, Fata Moșului
Romul Moruțan
Gerilă, Dănilă Prepeleac
Sergiu Tăbăcaru
Fratele Vasile, Cocoșul Roșu, Tândală
Tibor Székely
Mirele, Boierul, Moșneagul

COLABORATORI
Dana Bonțidean
adaptarea și regia artistică
Mirela Ungureanu
scenografia

ECHIPA TEHNICA
Botos Enikő
regia tehnică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft