de Valentin Nicolau
APLAUZE PENTRU LENA de Valentin Nicolau
Regia: Andrei Mihalache
Scenografia: Cristian Gătina
Distribuţia:
Elena - Dana Moisuc
Dinu - Radu Botar
-----------------
Regia tehnică: Botos Eniko
Sufleur: Yvette Princz
Sunet: Stike Molnar
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan
-----------------
Doi actori aflați în plină maturitate artistică – Dana Moisuc și Radu Botar – se vor juca o oră în fața dumneavoastră de-a singurătatea în cuplu, în căutarea răspunsurilor la câteva întrebări domestice și dileme casnice:
- Cărei pandemii de sinceritate îi zădărnicim răspândirea purtând toată viața măștile invizibile ale simulării fericirii, fără să le spălăm vreodată de fățărnicie, pretextând că avertismentul: „de unică folosință!” se referă la faptul că ar trebui să le folosim doar noi înșine?...
- Câți dintre noi suferă de vertij când se apleacă să privească peste marginea fântânii sufletului celuilalt?...
- Câți dintre noi avem curajul să trecem „pe repede înainte” – până vine cea mare, adevărată – printr-o auto-judecată de apoi?...
- „... și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm”... Dar dacă noi nu iertăm, EL ne mai iartă?!...
„Aplauze pentru Lena” e o „melo-farsă” când tandră, când sarcastică, desfășurată între suprarealism și minimalism emoțional.
Andrei Mihalache
-----------------
Valentin Nicolau (1960 –2015) a fost scriitor, fondator și proprietar al Grupului Nemira, director al Societății Române de Televiziune.
În 1998, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad i se juca prima piesă, Vi s-a furat un pat. Abia în 1999 și 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câștigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu „Camil Petrescu” pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru Ca zăpada și cei doi, președintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu. La Teatrul Nottara, piesa Ca zăpada și cei doi se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul Uzina de plăceri S.A. Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului National din București, din Satu Mare, Târgu Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.
A publicat mai multe volume de teatru, Dacă aș fi un înger, Ultimul împărat, Mai jos de Figueras, antologia Taina îngerilor și, cele mai recente, Povești din al nouălea cer şi Păstrează copia şi nu uita originalul, iar postum i-a apărut volumul Oriunde mă duc, numai de mine dau. De asemenea, piesa Taina îngerilor a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul Le mystère des anges, la celebra Editură Lansman. Multe alte piese au fost traduse şi publicate în antologii colective. În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost țară invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.
regia artistică
scenografie
Elena
Dinu
regia tehnică
lumini
lumini
sunet
sufleur