Bilete online
INSULTAȚI BELARUS(IA)
spectacol-lecturăINSULTAȚI BELARUS(IA)

spectacol-lectură

vezi tot programul


Imagini

Acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus

Spectacol-lectură: 

INSULTAȚI. BELARUS(IA) 
de Andrei Kureicik

Traducere de Raluca Rădulescu

Versurile în limba română: Iulia Grigoriu

Regia: Ovidiu Caița

Distribuția: Ciprian Vultur, Andrei Gîjulete, Dana Moisuc, Roxana Fânață, Cătălin Mareș, Andrei Stan, Carmen Frățilă.

AFIȘ: Levente Benedek, graficianul Teatrului Tineretului Piatra Neamț


https://www.facebook.com/teatrul.denord/videos/140986881186741

15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova se reunesc într-o acțiune de solidariatate fără precedent, alăturându-se programului mondial de lecturi – Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.

Zilnic, în perioada 7 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk (directorul Pavel Latușko, fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent. 

În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Național din Iași în cadrul propriului proiect LECTURI³. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”-ul, în România va începe ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.

 

Teatrele partenere, în ordinea cronologică a spectacolelor-lectură:

01. 07 februarie 2021 - Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

02. 08 februarie 2021 - Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

03. 09 februarie 2021 - Teatrul de Nord din Satu Mare - Trupa Mihai Raicu

04. 10 februarie 2021 - Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

05. 11 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău

06. 12 februarie 2021 - Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

07. 13 februarie 2021 - Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște                 

08. 14 februarie 2021 - Teatrul Regina Maria din Oradea

09. 15 februarie 2021 - Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

10. 16 februarie 2021 - Teatrul Tineretului din Piatra Neamț           

11. 17 februarie 2021 - unteatru din București

12. 18 februarie 2021 - Teatrul de Stat din Constanța                       

13. 19 februarie 2021 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați             

14. 20 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava     

15. 21 februarie 2021 - Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova

16. 22 februarie 2021 - Teatrul Național Târgu Mureș - Compania Liviu Rebreanu

 

„Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că această solidaritate cu artiștii din Belarus, a teatrelor din România, este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău, care în acea perioadă era într-o situație foarte asemănătoare cu cea din Belarus. Din 9 februarie (ziua în care se împlinesc șase luni de la declanșarea protestelor în Belarus) sunt programare noile spectacole-lectură, fiecare dintre ele având ceva specific în această acțiune comună de solidaritate realizată exclusiv pe bază de voluntariat, pentru care le mulțumesc tuturor că au acceptat fără rețineri propunerea mea. Alegerea teatrelor participante nu este întâmplătoare, iar întregul proiect funcționează pe principul „pe om îl ajuți când are nevoie, nu când îți place sau ai chef” – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România

 

„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem și noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.” – spune dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei Insultați. Belarus(ia)

 

„Totul în acest proiect a fost neașteptat. Am primit pe neașteptate piesa de la Andrei, care că întreba dacă pot organiza „câteva lecturi în Occident”. La fel de neașteptat a fost ca în 10 minute să primesc confirmarea de la primele șase teatre pe care le-am contactat și sunt în continuare surprins că în doar câteva luni proiectul a crescut atât de mult. Iar cu cele 15 spectacole-lectură programate în luna februarie, România va ajunge a doua țară din lume, după SUA, ca număr de lecturi și prima ca număr de teatre profesioniste implicate.” – spune John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză și creatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

_____________________________________________

BELARUS

09.08.2020 - 07.02.2021

 

Pe 9 august 2020, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko a falsificat alegerile pe care știa de la bun început că le pierde, declanșând un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorilor paralele, a câștigat alegerile. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir, în ceea ce Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la fondare, Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk a fost desfiinţat, după ce Pavel Latușko, directorul instituţiei (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis în urma declarațiilor sale împotriva regimului şi în favoarea protestatarilor. În zilele următoare, peste 80 de actori și tehnicieni și-au dat demisiile, aprobate de ministrul culturii, astfel că Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă repetițiile și difuzează online spectacolele la care lucrează, fiind desemnați „eroii anului” în Belarus pentru solidaritatea și curajul lor.

Pe 9 septembrie 2020, apare piesa Insultați. Belarus(ia) scrisă de dramaturgul și scenaristul Andrei Kureicik, în timp ce participa la proteste. În aceeași zi Andrei Kureicik trimite piesa traducătorului John Freedman care, tot atunci, inițiază proiectul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, primele șase teatre invitate acceptând propunerea chiar înainte să vadă textul.

Pe 12 septembrie a avut loc primul spectacol-lectură, în limba rusă, la Herson, în Ucraina. În cele cinci luni care au trecut de atunci, Belarus(sia) Worldwide Reading Project a contorizat circa 130 de lecturi în 81 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent. 

Pe 26 octombrie 2020 a avut loc primul spectacol lectură la Teatrul Național din Iași în cadrul propriului proiect LECTURI³. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

Protestele continuă şi azi, sub diferite forme, pe tot teritoriul Belarus-ului sub steagul alb-roșu-alb.

Pe 6 ianuarie, teatrul independent TOK din cadrul proiectului independent Art Corporation din Minsk, ce organizează cele mai importante festivaluri de teatru și film din Belarus, a anunțat că a fost lăsat fără sediu.

Pe 9 ianuarie 2021, Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” din Minsk a publicat o statistică a ceea ce se consideră a fi cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani: 25.326 persoane deținute, 32.084 arestări, 83.006 zile de încarcerare, 701.000 USD amenzi, 900 dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 10 persoane cu răni prin împușcare, 5 morți. Printre cei arestați sunt și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru. Unii dintre ei au fost concediați pentru susținerea protestelor.

Pe 10 ianuarie au început să fie organizate acțiuni de solidaritate cu Belarusul în diverse orașe din lume: Seattle, San-Francisco, San Diego, Varșovia, Wrocław, Liov, Moscova, Berlin, Bremen, Hamburg, Hanovra, Köln, Düsseldorf etc.

Pe 7 februarie 2021, Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania și continuă demersurile internaționale pentru a obține sprijin în organizarea de alegeri libere și corecte, a declarat duminica în care se împlinesc șașe luni de la alegerile furate: „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”-ul.

Bilete online


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft