Bilete online
METAMORFOZE
spectacol-concert



METAMORFOZE

spectacol-concert

vezi tot programul


Video


Imagini

METAMORFOZE

spectacol-concert pus la cale de Fără Zahăr 

Regia muzicală: Bobo Burlăcianu

Versuri: Bobi Dumitraș

Scenografia: Cristian Gătina

Mișcare scenică: Roxana Fânață 

Distribuția:

Gregor: Andrei Stan

Greierele Cristi: Sergiu Tăbăcaru

Fluturele Toma: Cristian But

Urechelnița Marinela: Andreea Mocan

Călugărița Magdalena: Roxana Fânață

Furnica Veronica: Dana Moisuc

Albina Poliana: Adriana Vaida

Buburuzul Bubu: Vlad Mureșan

Licuriciul Luci: Andrei Gîjulete

Gândacul de Colorado Vasilache: Romul Moruțan

Păienjenița Ivona: Raluca Mara

Vaca Domnului Marcela: Ioana Cheregi

VW Beetle Nicoară: Cătălin Mareș 

-------------------

Regia tehnică: Enikő Botos

Sunet: Vlad Giurge

Proiecție video: Stike Molnar

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan

-------------------

Spectacolul conţine, în secvențe scurte, efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanşa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosenzitivă.

Durata: 1h, 35 min. 

Data premierei: 23 mai 2021

-------------------

Ce faci atunci când te simţi captiv, vulnerabil, neînţeles sau chiar exclus de către furnicarul social în care de multe secole nimeni nu mai poartă armuri? Îţi creşti cruste interioare care să te fortifice pe sub pielea pe care în continuare vrei să o expui lumii. Cruste care te mişcă şi pe care le mişti într-o dualitate fluidă şi care îţi apără eul lăuntric de tiparele sociale mutilante. Sunt structuri cheratinoase care există prin simplul fapt că te-ai gândit să existe. Privit în secţiune, omul actual este eu social, gândac şi eu lăuntric. Uneori, individul îşi lasă gândacul să adulmece lumea şi să îşi caute semenii. Când se întâlnesc, cântă pe limba lor, o limbă în care fiecare cuvânt are şase picioare.

-------------------

Bobo Burlăcianu, despre spectacolul METAMORFOZE (interviu)

https://www.youtube.com/watch?v=feRcwaHrNBs 

-------------------

Despre gândaci, numai de bine – Metamorfoze la Teatrul de Nord Satu Mare

NONA RAPOTAN - 11 IUNIE 2021
https://bookhub.ro/despre-gandaci-numai-de-bine-metamorfoze-la-teatrul-de-nord-satu-mare/

-------------------

BOBO BURLĂCIANU: “După ce vor vedea Metamorfoze, oamenii vor simți că au ieșit de la o sesiune de spa pentru minte.”

https://www.dailymagazine.ro/2021/09/20/9-zile-in-3-motive-dialog-bobo-burlacianu-dupa-ce-vor-vedea-metamorfoze-oamenii-vor-simti-ca-au-iesit-de-la-o-sesiune-de-spa-pentru-minte?fbclid=IwAR0CGLCqFq_3F-VunrLHWusYZ6DE4Kxtzyk383C0_qeYae3meXIKmky_nF0

-------------------

Claudiu Groza, Revista Tribuna, nr.457, 16-30 septembrie 2021

Plin de culoare și de ghidușie, deși cu un subtext nu întotdeauna ușurel, a fost Metamorfoze, „spectacol concert pus la cale de trupa Fără Zahăr”, pe versurile lui Bobi Dumitraș și în regia muzicală a lui Bobo Burlăcianu (Teatrul de Nord Satu Mare, trupa „Mihai Raicu”). Într-o filiație liberă după povestirea kafkiană omonimă, montarea prezintă, într-o succesiune de „micro-recitaluri”, povești de transformare ale unor gângănii cu evidente trăsături caracteriale antropomorfe. Tonul general este unul de ludic pur și dur, cu exhibiționisme și pusee de personalitate ale protagoniștilor, cu ironii reciproce și înțepături între diversele clase, categorii și grupe de insecte. Un insectar al regnului uman, se poate extrapola, dar în litotă. O poveste savuroasă, amuzantă, rafinată, vie, proaspătă și deloc facilă.

Pentru trupa sătmăreană spectacolul a fost o provocare, de care actorii s-au achitat cu brio, cu poftă, tonus și aparentă degajare și la nivelul interpretării și la nivel muzical.  (...)

Am mai văzut spectacole făcute de Bobo și Bobi, așa că nu pot decât să remarc excelenta pedagogie a primului, care și-a adaptat perfect partitura muzicală pe capacitatea trupei. Ce m-a frapat însă, și vreau să menționez în mod aparte, este rafinamentul, profunzimea, inter-textualitatea, trimiterile culturale, umorul, finisajul versurilor lui Bobi Dumitraș. Un scenariu impecabil, pentru un spectacol nu numai agreabil, ci și „deștept”.

------------------- 

Fără Zahăr, [prep.+ s.n.]. Formaţie de muzică din Iaşi, cu versuri comice, de satiră socială 

În anul 1995, Bobi îi propune lui Bobo să facă parte din trupa de umor a liceului la care învățau. Patrula Zero (4-0) scrie sketch-uri umoristice cu ironii la adresa profesorilor, pe care le interpretează cu succes la balurile de boboci și de absolvire. Grupul activează până în anul 1997, când cea mai mare parte din componenți termină clasa a XII-a. Bobi și Bobo părăsesc orașul natal și se fac studenți în Iași.

Fără Zahăr se naște la 3 ianuarie 2001, la inițiativa lui Bobo. Bobi este cel care-i dă numele. Trupa își începe activitatea în Cenaclul Moldavia, cenaclul de muzică folk al Casei de Cultură a Studenților din Iași, unde are loc primul contact cu scena și publicul studențesc. În același timp, Fără Zahăr colaborează și cu Teatrul Ludic, participând la o serie de festivaluri naționale de satiră și umor.

În vara anului 2002, Fără Zahăr trimite câteva cd-uri demo la diferite case de producție din București. Demo-urile conțin 3 piese: Sandu, Stella și Hip-hop ș-așa, înregistrate într-o cameră de cămin din complexul Tudor Vladimirescu, cu un microfon de chat și un calculator 386.

În 2003, casa de discuri Zone Records acceptă să producă trupa Fără Zahăr. În martie se semnează contractul, în aprilie au loc înregistrările iar în septembrie apare primul album, Episodu’ unu: Amenințarea faitonului. Înregistrările au loc în studioul Yama Studio din București. Tot acum apare primul videoclip, la piesa Sandu.

În anul 2004 filmează videoclipurile pieselor D’la sate și Hip-hop ș-așa. În toamnă începe colaborarea cu săptămânalul ieșean Suplimentul de cultură, unde Bobi și Bobo scriu săptămânal câte un articol în rubrica Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde.

În 2005 Fără Zahăr obține Discul de Aur pentru vânzările primului album. În toamnă apare cel de al doilea, Episodu’ 2 de la Dorohoi. Înregistrările au loc în studioul trupei Vița de vie. Se filmează videoclipurile 4/69 și Cațaua.

În 2007 se lansează site-ul farazahar.com și apare primul videoclip Fără Zahăr animat, la piesa Lav stori. În 2008 apare inevitabil albumul 3, Neamul lui Peneș Curcanul.

La începutul anului 2009, Bobo, ajutat de regizorul și prietenul Andrei Amărfoaie, regizează al doilea videoclip extras de pe albumul Neamul lui Peneș Curcanul, la piesa Dunitru. Videoclipul a fost produs de Cotnari, filmat la conacul și în cramele companiei, și îi are ca protagoniști pe luptătorii K1 Sebastian Ciobanu și Cătălin Moroșanu. În luna martie Fără Zahăr concertează în cadrul unui turneu național, incluzând orașele Iași, Onești, Tg. Mureș, Bistrița, Sibiu, Baia Mare, Brașov, Pitești, Filiași, Timișoara, Constanța. În timpul campaniei electorale din toamnă, Fără Zahăr lansează single-ul 3PM.

În martie 2010 apare videoclipul 3PM, iar în toamnă single-ul Lugu lugu, urmat la scurt timp de parodia Ler de ler. În 2011 apare single-ul Cine mi-a-mpușcat maimuța, după care 2012 e marcat ca an de pauză în activitatea de creație a formației. Băieții își văd mai departe de concerte.

În 2013, o dată cu încetarea contractului cu Roton și dobândirea statutului de independenți, Fără Zahăr lansează trei piese: The MF Song, împreună cu trupa Țapinarii, apoi Smile și Diesel. În 2014 băieții aduc un omagiu orașului lor natal, Dorohoi, prin piesa Joi, iar în 2015 apar piesele D`la munte și Mâinile sus.

În 2016, Fără Zahăr reia colaborarea cu Țapinarii, lansând single-ul Născut liber, apoi piesele Trenu` de Ibiza și O, cal frumos!

În 2017 cei doi membri scriu muzica și versurile pentru un spectacol de teatru muzical, Familia Fără Zahăr, regizat de Radu Apostol, produs de Centrul Educațional Replika în colaborare cu Teatrul Mic București. Apare single-ul Kilobita mea.

În 2018 Bobi și Bobo scriu și regizează un spectacol de teatru muzical, Pisici, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava. Pe final de an se lansează un cântec de iarnă: Culcă-te gazdă.

În 2019 cei doi membri scriu și regizează al doilea spectacol de teatru muzical, Orașul, la Teatrul Luceafărul din Iași. 

 

Bilete online

SCENOGRAFIA
Cristian Gătina
scenografie

DISTRIBUTIA
Andreea Mocan
Urechelnița
Andrei Gîjulete
Licuriciul
Cristian But
Fluturele
Dana Moisuc
Furnica
Ioana Cheregi
Vaca Domnului
Raluca Mara
Păienjenița
Romul Moruțan
Gândacul de Colorado
Roxana Fânață
Călugărița
Vlad Mureşan
Buburuzul

COLABORATORI
Bobo Burlăcianu
regia muzicală

ECHIPA TEHNICA
Botos Enikő
regia tehnică
Stike Molnár
proiecție video


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft