Bilete online
VICTIMĂ ŞI CĂLĂU
de Paşcu BalaciVICTIMĂ ŞI CĂLĂU

de Paşcu Balaci

vezi tot programul


Imagini

STAGIUNEA 2010 - 2011                                                             
Sala Studio

VICTIMĂ ŞI CĂLĂU de Paşcu Balaci

regia artistică Marius Costache

scenografia Alexandru Radu 

distribuţia:

Călăul – Vlad Mureşan

Victima – Andreea Mocan

Supraveghetorul – Mihai Dămăcuş/Ciprian Cosma

Clovnul – Sergiu Tăbăcaru

 

Spectacol prezent la Festivalul de Teatru Scurt Oradea, 26 septembrie 2011

 

Intrarea în Sistem presupune pierderea liberului arbitru din cauza supravegherii absolute la care este supus individul. Liberul arbitru nu mai este liber, ci forţat de sistemul care se autosusţine printr-un set de reguli coercitive. Intrarea în Sistem înseamnă să devii o rotiţă dinţată a mecanismului, să susţii şi să fii susţinut în cadrul său, acceptând toate regulile sale. Individul pierde puterea de a alege şi de a acţiona liber, şi asta-i cel mai îngrozitor: transformarea înceată şi sigură într-o maşinărie. Dar întotdeauna în spatele unui individ se află un Om, care se poate revolta, căci Omul nu poate fi definitiv Rău sau definitiv Bun: poate să aleagă. Iar în Sistem, alegerea nu este posibilă, ba, mai mult, este considerată o eroare. Iar în cadrul Sistemului eroarea ce nu poate fi corectată rapid şi simplu trebuie eliminată.

Marius Costache

Paşcu Balaci, avocat şi scriitor, a absolvit Facultatea de Ştiinte Juridice din Cluj-Napoca. A fost corespondent al Revistei Flacăra, apoi gazetar la ziarul Crişana. A scris mai multe volume de poezii, cărţi de teatru şi un volum de reportaje.

Criticul de teatru Mircea Ghitulescu considera textul “Victimă şi călău” drept cea mai buna piesă a dramaturgului orădean; un text speculativ, rafinat, în care Victima, o Fecioară oarecare, şi-a apărat virginitatea cu preţul crimei. Este condamnată la moarte, dar nu poate fi executată decât după ce este violată de un Călău, fiind invocată o cutumă de pe vremea împăratului Tiberius care a interzis executarea pedepsei cu moartea a fecioarelor, înainte de a li se răpi virginitatea. "Victimă şi călău” este o piesă scurtă şi densă, o stranie şi emoţionantă poveste de dragoste. 

Bilete online

SCENOGRAFIA

DISTRIBUTIA
Vlad Mureşan
Călăul

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Marius Costache
Regia artistică
Ritta Szabo
regie tehnică și sufleur


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft