de Viorel Cacoveanu
STAGIUNEA 2013 - 2014
PREMIERĂ NAȚIONALĂ
spectacol realizat în colaborare cu Asociația Culturală JAD
Decor și costume Alexandru Radu
Regia artistică Andrei Mihalache
Distribuţia:
MANOLE - Stelian Roşian
MARA - Gabriela Dorgai
VODĂ - Dorin C. Zachei / Radu Botar
MOȘUL - Ciprian Vultur
IRONIM - Vlad Mureșan
PĂRINTELE AGATON - Tibor Székely
JUDECĂTORUL - Vasile Blaga / Andrei Stan
POLIȚISTUL - Sergiu Tăbăcaru
SOLUL - Vlad Chico
BUFONUL - Lidia Cuteanu / Alexandra Odoroagă
VOCEA 1 - Cristian Iorga / Cosmin Domnișan
VOCEA 2 - Tibor Székely
VOCEA 3 - Carol Erdös
și: László Pfeiffer, Iuliu Kecskés, Marius Bîte, Ioan Danciu, Marius Roman, Cosmin Chiorean, Margareta Ardelean, Botos Enikő, Adriana Crișan, Biró Erika, Dorel Iurcencu
Regia tehnică - Dorel Iurcencu
Sufleur – Viorica Botar
Sunet - Szátvári Csaba, Békesi Robert
Lumini - Mihai Zima, Ioan Dindiligan, Ioan Iluță
Meşterul Manole... pleacă de la legenda ştiută, dar el o ia, ca noi toţi, pe drumul spre Europa. Biserica e desigur o metaforă sau, dacă vreţi, drumul nostru spre lumea capitalistă. Un drum care a început cu distrugeri, cu furturi fără sfârşit, cu retrocedări cumplite ce s-au întors împotriva omului și a ţării. În anul 2001, când am terminat piesa, aveam oarecari îndoieli că ea îşi va păstra actualitatea, că va mai interesa publicul. Azi e, din păcate, mai actuală ca atunci. Satira, critica din piesă nu s-au stins, nu s-au estompat, dimpotrivă, au crescut cumplit datorită... faptelor zilelor noastre. Aş vrea să amintesc că un sat cu case şi oameni şi pământ de pe lângă Arad a fost retrocedat unui grof, aşa zis fost, prin veacuri, proprietar. La Cluj a fost retrocedat o parte din cartierul Mănăştur. Ce vor face oamenii? Dar cei împroprietăriți?! Doamne, ce balamuc se arată!
Meşterul Manole... e o comedie tragică despre prezentul nostru, despre aşa-zisul drum spre Europa pe care ne chinuim în loc să trăim. Căutăm mereu fel de fel de drumuri, NU şi pe acela ce duce spre noi înşine... Cel de Sus a greşit pe ici pe colo, dând câtorva din univers putere, iar celor mulţi doar democraţie!! Noi, toţi, simţim din plin acest adevăr.
Viorel Cacoveanu
Din Jurnalul unui Manole contemporan
A lua mereu lucrurile de la capăt nu duce neapărat la terminarea lor, ci - mai degrabă - îți grăbește sfârșitul.
Mitul cu ”ce se durează ziua se surpă noaptea” nu mai este azi destinul geniului constructor, ci destinul unei societăți, iar Manole, prăbușindu-se cu aripile de șindrilă de pe turla bisericii, nu te mai duce cu gândul la Icar ci la îngerul căzut. El nu și-ar mai putea convinge ”meșterii mari pe care îi și întrece” să-l urmeze, tocmai pentru că îi întrece. Nu își mai zidește soția, ci o convinge. Și, în general, nu mai construiește monumente fără pereche, ci se mulțumește să fie zilier la negru pe șantierele Europei. De ce s-ar transforma în fântână cineva care n-are după ce bea apă?
Andrei Mihalache
BUFONUL
JUDECĂTORUL
VOCEA 3
MOȘUL
VODĂ
POLIȚISTUL
MANOLE
PĂRINTELE AGATON, VOCEA 2
IRONIM
BUFONUL
VOCEA 1
regia tehnică
VODĂ
MARA
lumini
Lumini
Sunet
JUDECĂTORUL
sufleur
SOLUL
Lumini