
adaptare după un basm popular englezesc



STAGIUNEA 2013 - 2014
adaptarea și regia artistică – Marius Costache
după o idee de Cristian Gătina
decor și costume – Cristian Gătina
Distribuţia:
Mignon/Uriașul - Vlad Mureșan
Mignon/Bătrânul - Vlad Chico
Mignon/Jack - Sergiu Tăbăcaru
Mignon/Povestitorul - Alina Negrău
Mignon/Femeia uriașă - Anca Dogaru
Mignon/Mama - Andreea Mocan
Regia tehnică – Ritta Szabo
Lumini - Ioan Iluță
Sunet - Szátvári Csaba
Uneori, a spune o poveste poate fi mai frumos și mai captivant decât povestea însăși iar în acest spectacol personajele noastre se bucură că pot spune și înfățișa povestea lui Jack pentru cei mai cuminți spectatori.
”...Basmul popular englez a fost clasicizat în scris de Joseph Jacobs în 1890 şi inspiră de atunci generaţii întregi de copii către valori esenţiale: curaj, capacitate de visare, spirit întreprinzător, un oarecare oportunism chiar, căci Jack face tot ce poate ca să îşi păstreze comorile cucerite în excursiile sale în sus şi în jos pe vrejul crescut din boabele fermecate. Versiunea lansată de Teatrul de Nord are mult umor şi un tonus general vivace, multă mişcare şi un ritm dinamic al replicilor, dă prilejul actorilor să-şi pună în valoare atăt datele fizice, căt şi ştiinţa rostirii, iar micile exagerări sunt bine temperate de regizor, spre deosebire de alte montări destinate copiilor, în care şarjele abundă. De asemenea, a fost reconfortantă fidelitatea regizorului faţă de poveste, din nou în contrast cu abuzul prea des întălnit de inserturi găndite mai curănd să distreze pe cei mari decăt să-i educe pe cei mici.
Teatrul de Nord s-a ales cu un spectacol jucăuş, dar nu o joacă de-a teatrul. Un proiect foarte portabil, care poate fi trimis cu uşurinţă în turneu în spaţiile de joc din judeţ şi în teatrele cu care cel sătmărean are stabilită deja o anumită reciprocitate. Şi mai e ceva bun în treaba asta: spaţiul de joc, aşa-numita Sală Amfiteatru de la Casa de Cultură, care ar merita valorificată şi în spectacole pentru cei mari. Căt de bine ar arăta acolo o montare – curajoasă – de teatru antic!
O ultimă remarcă prilejuită de acest “Jack”: copiii nu au atâta nevoie de distracţie facilă cât de provocarea găndirii, imaginaţiei şi creativităţii. De aceea, recomandăm spectacolul tuturor dascălilor care ţin la elevii lor.”
Vasile Andreica, Informația zilei - 18 ian. 2014