Bilete online
INIMĂ DE CÂINE
după Mihail BulgakovINIMĂ DE CÂINE

după Mihail Bulgakov

vezi tot programul


Imagini

STAGIUNEA 2014 - 2015

INIMĂ DE CÂINE

după Mihail Bulgakov

Regia artistică: Cristian Ioan

Scenografia: Klara Labancz

Asistent regie: Radu Botar

Mișcare scenică: Gabriela Tănase

Ilustrația muzicală: Manfredi Annamaria 

Distribuția:

Şarik - Ciprian Vultur

Preobrajenski - Stelian Roșian

Bormenthal - Vlad Mureșan

Zina - Alina Negrău

Daria Petrovna - Rora Demeter

Fiodor - Carol Erdos

Tovarăşul cu greutate - Tibor Székely

Doamna nervoasă - Carmen Frățilă

Schwonder - Vasile Blaga

Pestruhin - Sergiu Tăbăcaru

Jarovkin - Cosmin Domnișan

Viazemskaia - Sorin Oros

Fata cu amorul franțuzesc - Bianca Lidia Cuteanu

Amanta scării - Anca Dogaru


Regizor tehnic și sufleur: Viorica Botar
Lumini: Ioan Iluță, Ciprian Fogaș
Sunet: Vlad Giurge
 

Absolvent de medicină care a salvat multe vieți pe front, Mihail Afanasievici Bulgakov nu a reușit să-și salveze propria viață din cotloanele mizere ale infernului politic și citadin în care a trăit - atât de puțin, din păcate!

Bulgakov a avut o existență fabuloasă, asemănătoare personajului său din ”Maestrul și Margareta”, viață care la rândul ei poate fi subiect de roman sau piesă de teatru - a fost angajat de statul sovietic să scrie romane și piese de teatru, dar Stalin însuși a ordonat să nu i se publice nici o literă din ceea ce scria!

Spectacolul secției române a Teatrului de Nord din Satu Mare a fost făcut după o dramatizare a nuvelei fantastice ”Inimă de câine” și descrie avatarul, metamorfoza chinuitoare care intervine în evoluția unui blând cățeluș maidanez din Moscova, după ce a fost supus unui transplant de hipofiză de la o ființă umană - numai că această experiență de translație spre umanizare se dovedește a fi un eșec, personajul devenind un individ violent și imprevizibil, de cea mai joasă speță.

În duelul dintre omenia câinelui și ferocitatea omului învinge cea din urmă iar cel care a experimentat schimbarea, profesorul Preobrajenski (adică Schimbătorul la Față) nu reușește decât să transfere animalului, odată cu inima unui om și tot ceea ce are specia noastră mai abject și mai scârbavnic.

Ipocrizia, cruzimea, prostia, intoleranța, violența, minciuna, vehemența, siluirea, răutatea, constrângerea, ticăloșia, barbaria... și fiecare mai poate completa pe linia punctată.        

Se adeverește încă o dată că toți marii scriitori ai lumii vor fi veșnic contemporani cu secolele ce au trecut și vor mai curge...

Cristian  Ioan  

Mihail Afanasievici Bulgakov, născut la Kiev în 1891, fiul unui profesor de dogmatică de la Academia de Teologie din oraş, absolvă strălucit Facultatea de Medicină a Universităţii din Kiev, practicându-şi, timp de patru ani, profesiunea cu deosebită competenţă.

Stabilit definitiv la Moscova în 1921, renunţă la medicină în favoarea literaturii şi publicisticii. De o mare diversitate - foileton, schiţă, povestire, nuvelă, roman, farsă, dramă etc. - scrierile sale au o inconfundabilă unitate a viziunii. Contestat adesea cu virulenţă de critica vremii a reuşit să publice prea puţin în timpul vieţii, antologicele naraţiuni fantastice Diavoliada şi Ouăle fatale, precum şi romanul Garda albă numărându-se printre excepţii. Adevărata glorie a lui Bulgakov este postumă. Până şi capodopera sa, Maestrul şi Margareta, la care a lucrat şi după ce şi-a pierdut vederea, până în ultima zi a vieţii, a apărut în U.R.S.S. abia în 1967, an ce marchează începutul publicării masive a operelor lui Bulgakov peste graniţă, inclusiv în România.

În Inimă de câine, transformarea lui Şarik, un cîine vagabond, în omul Şarikov - prin intermediul unui transplant de hipofiză - scoate la iveală un produs monstruos, care conţine în sine obedienţa câinelui operat, ticăloşia escrocului de la care s-a prelevat hipofiza şi prostia agresivă şi agramată a liderului proletar, Schwonder. Astfel, este semnalat pericolul dezlănţuirii inteligenţei necontrolate de raţiune şi se atrage atenţia asupra valorii experimentului ştiinţific care trebuie validată de simţul de răspundere al creatorului faţă de comunitate.

Ana-Maria Brezuleanu, Inimă de câine, editura Poliromhttp://www.informatia-zilei.ro/sm/inima-de-caine-un-spectacol-fastuos-actual-si-profetic/

Bilete online

DISTRIBUTIA
Anca Dogaru
Amanta scării
Carmen Frăţilă
Doamna nervoasă
Rora Demeter
Daria Petrovna
Sorin Oros
Viazemskaia
Stelian Roşian
Preobrajenski
Tibor Székely
Tovarăşul cu greutate
Vlad Mureşan
Bormenthal

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Bianca Lidia Cuteanu
Fata cu amorul franțuzesc
Cristian Ioan
Regia artistică
Klara Labancz
Scenografia
Manfredi Annamaria
Ilustrația muzicală
Vasile Blaga
Schwonder
Viorica Botar
Regie tehnică și sufleur

ECHIPA TEHNICA


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft