
de William Shakespeare
Imagini


























VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ de William Shakespeare
Regia: Ovidiu Caița
Scenografia: Alexandru Radu
Coregrafia: Gabriela Tănase
Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu
Distribuția:
Tezeu – Romul Moruțan
Hipolita - Alina Negrău
Egeu – Carol Erdös
Hermia - Raluca Mara
Lysander - Vlad Mureșan
Demetrius – Andrei Stan
Elena – Ioana Cheregi
Iculeț, dulgherul – Stelian Roșian
Mosor, țesătorul – Sorin Oros
Fluieraș, dregătorul de foale – Tibor Székely
Țuțuroi, căldărarul – Cristian But
Uluc, tâmplarul – Sergiu Tăbăcaru
Oberon – Ciprian Vultur
Titania – Crina Andriucă
Prihor – Cătălin Mareș
Spiriduși – Roxana Fânață, Alexandra Odoroagă, Anca Dogaru
Regia tehnică: Cristian Rudăreanu
Sufleur: Yvette Princz
Sunet: Vlad Giurge
Lumini: Ioan Iluță
Data premierei: 20 mai 2018
”Visul unei nopți de vară”, una dintre cele mai cunoscute scrieri scenice ale lui William Shakespeare, este o comedie romantică în care vedem întrepătrunderea fantastică, posibilă doar în vis, a unor lumi care în mod normal își au cursul total paralel una față de cealaltă. Avem astfel o lume feerică plină de zei, spiriduși și zâne, o lume concretă cu aristocrați îndrăgostiți și lumea frustă a unor muncitori, oameni de rând, dar care își cer și ei dreptul la visare încercând să fie actori.
Într-o perioadă în care dragostea e doar o chestiune de afaceri, erotismul vulgar ține loc de frumusețe, orice amator își poate aroga veleități de artist, iar ”zeii” și ”zânele” cluburilor de noapte, aristocrații de mucava și aspiranții la notorietate imediată se pot întâlni fără opreliști într-o realitate care a devenit mai mult virtuală, putem spune că ”Visul unei nopți de vară” este mai mult o radiografie a vieții cotidiene decât un basm feeric.
În ”Visul unei nopți de vară”, Shakespeare propune, dincolo de ludic și feeric, o serie de subiecte, de întrebări extrem de serioase privind natura relațiilor umane. Ascunse în spatele convențiilor sociale, în manevre politice și în manipulări grotești, crizele izbucnesc noaptea, odată cu obscuritatea care diluează identități, cu întunericul care camuflează și cu umbrele care disimulează. Asistăm la ciocnirea nu doar a generațiilor – tineri libertini care aleg să renunțe la comoditatea statutului social și apelează la nesupunere – dar și a realităților sociale a grupurilor de putere, unde relațiile interumane sunt dor un alt mod prin care se exercită puterea. Îmbrăcat în fantastic și mitologic, ”Visul unei nopți de vară” vorbește despre felul în care sexul e folosit ca să oprime. Despre sexualitate ca armă. În același timp meșterii, a căror dramă întrepătrunde narațiunea principală, ne amintesc, brutal, clar, că tot ceea ce s-a petrecut poate să fie adevărat. (Ovidiu Caița)
Cronici:
Când visul devine realitate - Visul unei nopţi de vară
de Răzvan Rocaș
https://agenda.liternet.ro/articol/22763/Razvan-Rocas/Cand-visul-devine-realitate-Visul-unei-nopti-de-vara.html
Spectacolul magic al iubirii oarbe: “Visul unei nopţi de vară”
de Vasile Andreica - Informația zilei
http://www.informatia-zilei.ro/sm/spectacolul-magic-al-iubirii-oarbe-visul-unei-nopti-de-vara/