Bilete online
PRINȚESA DE CARTIER
de Andrei IvanovPRINȚESA DE CARTIER

de Andrei Ivanov

vezi tot programul


Imagini

În perioada 13 - 19 august 2018 secția română a Teatrului de Nord participă la un experiment inedit: Laboratorul teatral coordonat de regizorul rus Oleg Loevski.

Nikolai Ruski, Nikita Betehtin și Dumitru Acriș, tinerii regizorii invitaţi, sunt deja nume de marcă în peisajul teatral rus, spectacolele lor participând la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale.

În cadrul proiectului actorii Teatrului de Nord, împărțiți în trei echipe, lucrează intensiv pe texte contemporane, timp de cinci zile, experimentând punerea în scenă a trei spectacole, contra cronometru. Intenția acestui laborator este de a-i scoate pe actori din zona de confort, oferindu-le provocarea unor repetiții la maximă intensitate, sub presiunea timpului şi cu mijloace de producție improvizate, la finalul cărora vor rezulta trei schiţe de spectacol. Cele trei spectacole vor fi prezentate publicului, pe scena Teatrului de Nord în ultimele două zile ale proiectului. 

Oleg Loevski este unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia și iniţiatorul acestui tip de laborator teatral (în ultimii 20 de ani s-au organizat sute de ediții în toate teatrele din Rusia, dar și în străinătate) care promovează dramaturgia contemporană sau, folosindu-se de creativitatea tinerilor, găsește direcţii noi și necesare pentru lumea teatrală actuală. Oleg Loevski și-a început cariera sfidând comunismul şi câştigându-și reputaţia ca dramaturg, scenarist și critic de teatru. Este directorul adjunct al Teatrului pentru Copii și Tineret din Ekaterinburg și preşedintele Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Tineret.

 

Sâmbătă 18 august, ora 18.00 - Sala Studio

PRINȚESA DE CARTIER de Andrei Ivanov

Regia: Nikita Betehtin

Traducerea: Raluca Rădulescu

Translator însoţitor: Raluca Rădulescu

Distribuția: 

Tanka - Raluca Mara

Serioja - Andrei Stan

Kostea - Ciprian Vultur

Larisa, mama lui Serioja - Dana Moisuc

Egor, tatăl Tankăi - Sorin Oros

Slavik - Tibor Székely

Veronicika - Alexandra Odoroagă

Renat - Cristian But

 

Andrei Ivanov s-a născut în anul 1984 în Belarus. A absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Rusă a Universității de Stat din Brest, Belarus. A fost corespondent al Agenției de știri Interfax și redactor la Editura Labirint din Belarus. În prezent trăiește la Moscova. Este dramaturg, scenarist și regizor, membru al Uniunii Scriitorilor din Moscova. A regizat reclame, clipuri video și filmul de scurt-metraj - Casa duhurilor (premiul Festivalului de Scurtmetraje de la Praga, 2013). În prezent scrie scenarii de film și televiziune, dar și piese de teatru pentru toate vârstele. În 2018 a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun dramaturg” la Premiile Teatrale Naționale ale Rusiei „Masca de Aur”.

Piese de teatru:

- Ea și numai ea (selecționată pe lista scurtă a festivalurilor de dramaturgie „Eurasia-2013” și „Liubimovka-2013”, a fost montată în Belarus, Ucraina, Rusia, Lituania, Cehia, Estonia, Uruguay)

- Lupul roșu (selecționată la Festivalul Liubimovka-2015)

- Cruciada copiilor (locul I la Festivalul de Dramaturgie de la Badenweiler, Germania, 2016)

- Prințesa de cartier (2017)

- August-6 (piesă pentru copii și adulți, scrisă în aprilie 2018) 

Ideea piesei Prințesa de cartier a apărut în 2013, dar scrierea ei a început în cadrul „Laboratorului de Dramaturgie” organizat în 2016 de Centrul Național de Dramaturgie din Belarus. Piesa a fost finalizată în februarie 2017, când a fost selectată pe lista-scurtă a Festivalului de Dramaturgie Tânără Liubimovka-2017, a fost premiată la trei concursuri de dramaturgie: Personaje și Inițieri și Superlative, fiind apoi nominalizată la categoria „Cea mai bună piesă a anului” la Premiile „Masca de Aur”, ediția 2018. În decurs de un an piesa a fost montată de regizori tineri, dar foarte apreciați, în peste 10 teatre diferite din Belarus și Rusia, de la un mic teatru independent din Krasnoiarsk, la teatrele municipale din Riazan, Șarâtovo sau Serov, până la teatre din Misk și celebrul Teatru A.S. Pușkin din Moscova, prima montare având cinci nominalizări la premiile „Masca de Aur” 2018. Piesa a fost tradusă în limba spaniolă și în limba română pentru „Antologia secțiunii Spectacole-Lectură” a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 25, iunie 2018.

 

Nikita Betehtin s-a născut în orașul Tumen în anul 1988. A absolvit o școală locală de teatru și a condus teatrul de tineret din orașul natal. Apoi a studiat regia la cea mai prestigioasă Academie de Teatru din Rusia, în 2018 absolvind masteratul la Școala-studio a Teatrului de Artă din Moscova. A montat peste 10 spectacole în teatre din Rusia și Estonia, de la texte clasice ale dramaturgiei ruse și universale, la texte contemporane, cel mai recent spectacol fiind la Centrul teatral Meyerhold din Moscova. A participat la peste 10 laboratoare de teatru organizate de Oleg Loevski.

Intrarea este liberă.

Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul.

Bilete online

SCENOGRAFIA
Alexandru Radu
scenografie
Cristian Gătina
scenografie

DISTRIBUTIA
Andrei Stan
Serioja
Dana Moisuc
Larisa, mama lui Serioja
Sorin Oros
Egor, tatăl Tankăi


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft