Bilete online
CHIBRITURI
de Konstantin SteșikCHIBRITURI

de Konstantin Steșik

vezi tot programul


Imagini

În perioada 13 - 19 august 2018 secția română a Teatrului de Nord participă la un experiment inedit: Laboratorul teatral coordonat de regizorul rus Oleg Loevski.

Nikolai Ruski, Nikita Betehtin și Dumitru Acriș, tinerii regizorii invitaţi, sunt deja nume de marcă în peisajul teatral rus, spectacolele lor participând la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale.

În cadrul proiectului actorii Teatrului de Nord, împărțiți în trei echipe, lucrează intensiv pe texte contemporane, timp de cinci zile, experimentând punerea în scenă a trei spectacole, contra cronometru. Intenția acestui laborator este de a-i scoate pe actori din zona de confort, oferindu-le provocarea unor repetiții la maximă intensitate, sub presiunea timpului şi cu mijloace de producție improvizate, la finalul cărora vor rezulta trei schiţe de spectacol. Cele trei spectacole vor fi prezentate publicului, pe scena Teatrului de Nord în ultimele două zile ale proiectului. 

Oleg Loevski este unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia și iniţiatorul acestui tip de laborator teatral (în ultimii 20 de ani s-au organizat sute de ediții în toate teatrele din Rusia, dar și în străinătate) care promovează dramaturgia contemporană sau, folosindu-se de creativitatea tinerilor, găsește direcţii noi și necesare pentru lumea teatrală actuală. Oleg Loevski și-a început cariera sfidând comunismul şi câştigându-și reputaţia ca dramaturg, scenarist și critic de teatru. Este directorul adjunct al Teatrului pentru Copii și Tineret din Ekaterinburg și preşedintele Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Tineret.

Sâmbătă 18 august, ora 20.00 - Foaierul Teatrului

CHIBRITURI de Konstantin Steșik

Regia: Nikolai Ruski

Traducerea: Raluca Rădulescu

Translator însoţitor: Vlad Ivanov

Multimedia/video: Julia Zastava

Distribuția: 

Femeia cu câini - Carmen Frățilă

Mașa - Alina Negrău

Nenea Vasia - Roxana Fânață

Bătrânelul - Anca Dogaru

Maxim - Romul Moruțan

Tolia - Stelian Roșian

Anton - Sergiu Tăbăcaru

 

Konstantin Steșik s-a născut în anul 1979 în orașul Soligorsk din Belarus. Este dramaturg și scenarist de film și trăiește la Minsk. Nu și-a finalizat niciodată studiile de filosofie începute la Universitatea din Misk. A lucrat într-o fabrică, dar de câțiva ani scrie pentru teatru și film. Piesele sale au fost premiate și montate în Belarus, Federația Rusă, dar și în străinatate.

Piesa Chibrituri a fost scrisă în mai 2015, în cadrul unui laborator de scriere dramatică organizat de Centrul Bielorus de Dramaturgie. În septembrie 2015, în cadrul Festivalului Liubimovka, a fost prezentată la Moscova într-un spectacol-lectură, prima montare fiind realizată la Teatrul Național Academic Yanka Kupala din Minsk, dar au urmat și alte puneri în scenă. În limba română, piesa a fost tradusă pentru odeon.art8 - Zilele Culturii Bieloruse, organizate de Teatrul Odeon din București în parteneriat cu Teatrul Tineretului din Misk.

 

Chibrituri este o piesă despre un „musafir” tipic al vieții, despre un trecător prin oceanul greu de străbătut al existenței, dar și despre un Prometeu neîmplinit. Fiecare băț de chibrit reprezintă povestea unei vieți posibile. Povestea a ceea ce a trecut ca un fum, povestea speranței la ceea ce ar putea urma. Și, ca și în viață, unele bețe se rup, altele nu se aprind cu niciun chip, pentru că focul nu este pentru toți. Și sunt încă și mai puțini cei care pot oferi și altora, focul pe care îl dețin. Este ca și cum ai vrea să traversezi o pădure întunecată la lumina unui singur băț de chibrit, iar probabilitatea de a reuși este extrem de mică, așa că, probabil, nici nu merită să încerci. Sau poate că da!

 

Nikolai Ruski s-a născut în 1982 în orașul Tomsk. Este doctor în filologie și absolvent de regie al Institutului de Arte Scenice din Sankt-Petersburg. Lucrează la Teatrul Étude atât ca regizor cât și ca actor, dar își scrie și propriile texte pe care apoi le montează: Colegi, Zăpada iubirii... A primit premiul „Sufita de aur” pentru debut regizoral în 2016. A montat mai multe spectacole atât la Sankt-Petersburg cât și în alte orașe din Rusia și a participat la numeroase laboratoare organizate de Oleg Loevski.

 

Intrarea este liberă.

Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul.

Bilete online

SCENOGRAFIA
Alexandru Radu
scenografie
Cristian Gătina
scenografie

DISTRIBUTIA
Anca Dogaru
Bătrânelul
Carmen Frăţilă
Femeia cu câini
Roxana Fânață
Nenea Vasia


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft