
de Mariana Starciuc
Imagini




















TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc
Regia: Ovidiu Caița
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Andrei Raicu
Mișcarea scenică: Roxana Fânață
Video design: Dimitris Palade
Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu
Distribuția:
Crina Andriucă, Raluca Mara, Roxana Fânață, Alexandra Odoroagă, Ciprian Vultur, Cătălin Mareș, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Anca Dogaru, Stelian Roșian, Andrei Gîjulete, Adriana Vaida
Regia tehnică: Cristian Rudăreanu
Sufleur: Larisa Székely
Sunet: Vlad Giurge
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan
Data premierei: 11 noiembrie 2018
Durata spectacolului: 2h, 10 min.
Tără(z)boi este textul câștigător al concursului de dramaturgie Focus Drama: Ro cu tema ”Diferitele genrații în căutarea diferitelor Românii”, lansat de Teatrul de Nord la începutul lunii iulie 2018. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Cronici:
PRIMĂVARA NORDICĂ de Oana Cristea Grigorescu - OBSERVATOR CULTURAL
https://www.observatorcultural.ro/articol/primavara-nordica/?fbclid=IwAR1Oq9kYOzmNYTNj2X1h-OWWdXn2OgeDR4E0yLP80vvk35XMwXf86wsUvaw
Răzvan Rocaș - Absurditatea unui război al nimănui - Tără(z)boi la Focus Drama, Satu Mare, 2018
https://agenda.liternet.ro/articol/23224/Razvan-Rocas/Absurditatea-unui-razboi-al-nimanui-Tarazboi-la-Focus-Drama-Satu-Mare-2018.html?fbclid=IwAR3TXfv1F8V1YqgNfMe43KYL41sXNHL2ykYTAhD83i0pILMZagMeipCXx_M
Claudiu Groza, Revista TRIBUNA. NR. 398 • 1-15 aprilie 2019
http://teatruldenord.ro/g/6/726/Aniversare-%C3%AEn-Nord---cronic%C4%83-de-Glaudiu-Groza
Vasile Andreica, Informația zilei
“Tără(z)boi”, sau jocul vieţii şi al morţii într-o ţară a nimănui
http://www.informatia-zilei.ro/sm/tarazboi-sau-jocul-vietii-si-al-mortii-intr-o-tara-a-nimanui/
Viața unei comunități decurge când mai lin, când mai învolburat, asemeni unui râu care în zeci de ani și-a săpat o albie prin care, acum, își poate urma cursul, neabătut, devenit al lui, devenit firesc. O decizie arbitrară poate sparge această normalitate, o poate anula reașezând-o pe cu totul alte coordonate. Prieteni de o viață se transformă peste noapte în inamici, bătrânii îi îngropă pe cei tineri, iar copiii sunt smulși violent din copilărie și aruncați într-o realitate pe care nici maturii nu o înțeleg în totalitate. Conflictele se pot aplana, noile reguli pot deveni firești, râul își sapă o altă albie care, în timp, va deveni a lui. Dar lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel, amintirile nu se vor pierde în timp, rănile nu se vor închide definitiv niciodată.
”Tără(z)boi”, piesa Marianei Starciuc, originară din Republica Moldova, scrisă sub formă de jurnal, spune povestea unui sat de pe malul Nistrului prins în războiul transnistrean din 1992, din perspectiva unei fetișcane, Ana, participant direct la acele evenimente. Relatează lucid, dar cu multă candoare, episoade când tensionate, când pline de umor provenit din absurdul și ilaritatea momentului. Plasarea geografică și temporală creează doar o conjunctură. Conflicte asemenea celui din Transnistria au existat atât în România cât și în întreaga Europă, continuă să existe și vor mai exista. Ceea ce prevalează din acest text creând empatie este drama profundă a unor oameni prinși în vâltoarea unei situații pe care nu au provocat-o dar a cărei consecințe le vor suporta din plin.
Acțiunea piesei se desfășoară în timpul războiului de pe Nistru (1992), unul al intereselor marilor puteri cărora le cad jertfă fie băștinași nevinovați, fie mercenari veniți, fără cunoștință de cauză, din pușcăriile Rusiei. Întreg tărăboiul piesei se concentrează în jurul unei colectivități moldovenești, care, prin lozinci și declarații false, prin așa-numitele acțiuni „în numele salvării țării”, profită de conflagrație, compromițând astfel ideile de patriotism, de valori naționaleși general-umane. Totodată, autoarea urmărește destinele câtorva personaje pacifiste, care iubesc, sunt responsabile, speră, destine ce ating, într-un final, tragicul.
Mariana STARCIUC este absolventa Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, specialitatea Dramaturgie şi Scenaristică, curs coordonat de Angelina Roşca şi Mihai Poiată. A urmat cursurile de masterat „Scriere Dramatică” la Universitatea de Arte din Târgu Mureş sub îndrumarea Alinei Nelega. Scrie scenarii pentru filme şi piese de teatru, printre care: ”Geamul” - Premiul pentru Dramaturgie, 2013, UNITEM; ”Matrioshka.md”, spectacol-lectură prezentat la Festivalul de Dramaturgie Contemporană Verbarium, ediţia I, regie Sava Cebotari; ”Povestea leneșului” - Mențiunea Ministerului Culturii pentru Dramaturgie, 2014; ”Mi(n)ority”, regie Slava Sambriş; ”Oral”, spectacol-lectură la Teatrul Ariel Târgu Mureş; ”Crescuţi prin Skype”, prezentat în cadrul proiectului Next Stage Europe, Berlin; ”Dragostea nu doare”, regie Ianoş Petraşcu; ”Fântânile”, scenariu de lungmetraj, regie Radu Zaporojan; ”Plus Minus Unu”, scenariu de scurtmetraj, regie Ion Borş; ”Din inima Moldovei”, scenariu de lungmetraj, regie Ion Usatâi ş.a.
_______________________________________
Limba română - limbă de stat atât în HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/ Rom%C3%A2nia" o "România" România cât şi în HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova" o "Republica Moldova" Republica Moldova.
HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Transnistria" o "Transnistria" Transnistria
- teritoriu care se află sub influenţa decisivă a Rusiei, supravieţuind graţie sprijinului militar, economic, financiar şi politic furnizat de Rusia.
Războiul din Transnistria - a început în anul 1990, faza latentă a acestuia desfăşurându-se până în prezent. (denumit uneori şi Războiul moldo-rus) a fost un HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboi" o "Război" conflict militar, iar
actualmente este un conflict politic între HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/ Republica_Moldova" o "Republica Moldova" Republica Moldova şi autoproclamata „ HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/ Republica_Moldoveneasc%C4%83_Nistrean%C4%83" o "Republica Moldovenească Nistreană" Republică Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Raionul_Camenca" o "Raionul Camenca" Camenca, HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/ Raionul_Dub%C4%83sari" o "Raionul Dubăsari" Dubăsari, HYPERLINK "https:// ro.wikipedia.org/wiki/Raionul_Grigoriopol" o "Raionul Grigoriopol" Grigoriopol, HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Raionul_R%C3%AEbni%C8%9Ba" o "Raionul Rîbnița" Rîbniţa, HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/ Raionul_Slobozia" o "Raionul Slobozia" Slobozia şi oraşul HYPERLINK "https:// ro.wikipedia.org/wiki/Tiraspol" o "Tiraspol" Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Nistru" o "Nistru" Nistru şi oraşul
HYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Tighina" o "Tighina" Tighina, aflat pe malul drept al aceluiaşi râu.
Republica Moldovenească Nistreană - stat autoproclamat, nerecunoscut, gaură neagră a Europei: cu depozite de arme şi muniţii nesecurizate pe teritoriul său, cu un regim politic acuzat de corupţie, trafic de arme şi practici sovietice adaptate la capitalism; spaţiu al traficului de stupefiante, de oameni.