Bilete onlineSpectacol-lectură: ETERNA REÎNTOARCEREvezi tot programulVineri 16 noiembrie 2018, ora 17.00, Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

ÎNTÂLNIRE CU DRAMATURGIA NORVEGIANĂ

Spectacol-lectură:

ETERNA REÎNTOARCERE
(Tilbakekomstene) de Fredrik Brattberg

Traducere de Ioan Ardelean, cu sprijinul Norske Dramatikeres Forbund (Asociaţia dramaturgilor norvegieni) 

Regia: Ioan Ardelean

Distribuția: Alina Negrău, Andrei Gîjulete, Ciprian Vultur
 

Piesa ”Eterna reîntoarcere” încearcă să pună întrebări despre moarte şi durerea pe care ea o aduce. Moartea nu poate fi doar provocată pur şi simplu, ea vine cu consecinţe. Cât de mult îndurăm până când putem spune că este de ajuns? Cât de multă incertitudine acceptăm până să luăm o decizie, oricât de dureroasă ar fi ea? Iată doar câteva întrebări pe care le ridică Fredrik Brattberg. Dar marea problemă vine atunci când moartea nu mai are final. Când ai sentimentul înfricoşător că nu poţi spune s-a terminat, când trăieşti în incertitudine şi nu ai capacitatea de a trece mai departe. Acesta e sentimentul cu care trăieşte familia din ”Eterna reîntoarcere”. Fericirea resimţită la prima reîntoarcere a fiului se transformă în fericire sufocantă, o fericire insuportabilă, o fericire plină de incertitudine, iar cei doi protagonişti au nevoie de certitudini. Aşa că, aceleaşi mâini care odată au şters lacrimile lui Gustav, la finalul piesei îl sufocă, înmânându-l înapoi lui Hades.  

”Eterna reîntoarcere” de Fredrik Brattberg poate fi percepută ca o comedie neagră, dar umorul dispare în atmosfera sumbră a dialogului, iar râsul se transformă în plâns amar.
 

În 2012 Fredrik Bratteberg a câştigat Premiul Ibsen pentru piesa Eterna reîntoarcere, în 2016 piesa a fost nominalizată în Franța pentru Le Prix Godot, în 2017 a câştigat premiul Ferdinand Vanek şi în 2015 premiul Porsgrunn Commune Culture. Premiul Ibsen este acordat anual în Skien, Norvegia.

Fredrik Bratteberg s-a născut în 1978 la Porsgrunn, Norvegia şi a debutat ca dramaturg la Chateau Neuf în 2008 cu piesa Det bancher, Amadeus. Piesele lui, nu numai că au fost montate în diferite teatre cum ar fi: Dramatikkens Hus Oslo (2011), Teatrul Naţional Oslo (2012), Teatrul Jalan, Bandung, Indonezia (2012), Theatre for the New City, New York, USA (2013), Compania Divina Comédie, Paris, Franța (2014), Théâtre national de la Colline, Paris, Franța (2014), La Comedie Française, Paris, Franța (2015), Divadlo Feste, Brno, Republica Cehă (2016), Huang pu Theatre, Shanghai, China (2017), Théâtre du Temps, Paris, Franța (2018), TVP. Productie TV în Polonia, (2018), dar au fost traduse şi publicate în mai multe țări, precum: Franța, Danemarca, Islanda, Anglia, Cehia, China, Ungaria, Indonezia, Estonia, Olanda, Canada și America.

Bilete online


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft