Bilete online
PISICILE
de Zeno Apostolache Kiss și Andreea Radu



PISICILE

de Zeno Apostolache Kiss și Andreea Radu

vezi tot programul


Video


Imagini

PISICILE

Musical

Regia: Oana Leahu

Dramatizare și versuri: Andreea Radu

Scenografia și realizarea păpușilor: Costache Gavril Siriteanu

Muzica originală, orchestrația și pregătirea vocală: Zeno Apostolache Kiss

Coregrafia: Hugo Wolff

Ecleraj: Daniel Klinger

Asistent realizare păpuși: Botos Enikő

Distribuția:

Madame (stăpâna casei) – Adriana Vaida

Cezar (majordomul) – Sergiu Tăbăcaru

Dominic Anton (avocatul) – Tibor Székely

Lady (pisica mamă) – Ioana Cheregi

Missy (pisicuța) – Crina Andriucă

Figaro (pisoi) – Andrei Gîjulete

Junior (pisoi) – Bianco Erdei

Oscar (motanul de stradă) – Andrei Stan

Piper (șoricelul) – Roxana Fânață

Șefu` (câine detectiv) – Vlad Mureșan

Zero (câine detectiv) – Cristian But

Mei Țun și Mei Lin (gâștele)  -  Carmen Frățilă, Andreea Mocan

Chin Cong (unchiul gâștelor) – Ciprian Vultur

Alți motani de stradă (Americanul, Gonzales, Persanul) – Dorina Nemeș, Anca Dogaru, Alexandra Odoroagă

Tehnicul de scenă - Anca Similar, Dorina Nemeș, Anca Dogaru, Alexandra Odoroagă, Vlad Mureșan, Cristian But, Ciprian Vultur, Carmen Frățilă

__________

Regia tehnică: Botos Enikő

Sufleur: Yvette Princz

Lumini: Călin Mocan, Ioan Iluță

Sunet: Vlad Giurge

___________

Pisicile la Teatrul de Nord din Satu Mare înseamnă în primul rând BUCURIE!!!!

Teatrul de Nord din Satu Mare mi-a prilejuit (în urmă cu ceva timp) prima întâlnire cu publicul după finalizarea studiilor universitare de regie de teatru, așa că m-am întors cu bucurie... acasă, pe o scenă cu o energie solară, extraordinară.

Bucuria de a spune lucruri importante (despre familie, iubire, viață), în limbajul teatrului, îmbinând musicalul cu mijloacele de expresie specifice teatrului de animație și cele ale teatrului dramatic.

Bucuria de a lucra cu o echipă de actori care acceptă provocări, care se joacă și care își propune mereu să descopere și să ofere scenei, publicului, mai mult.

Vă invit să vă bucurați împreună cu noi!!!

Oana Leahu

Inspirația muzicii au fost pisicile și câinii mei de pe vremea când stăteam la țară. Comportamentul lor de zi cu zi, afecțiunea lor față de familie, iubirea lor necondiționată m-au determinat să scriu împreună cu Andreea Radu un musical despre ei. Am încercat să descriu prin muzică tot ce am învățat de la ei: iubire, fericire, afecțiune, înțelegere, pasiune, responsabilitate, iar cel mai adecvat stil muzical pentru a exprima aceste stări este de jazz-rock-ul. Componenta orchestrației este de 6 instrumentiști (vioară, clarinet-saxofon, clape, chitară, contrabas și tobe-percuție), în ideea de a se cânta live atunci când situația va permite. Actorii din distribuție cântă live și îi felicit pentru munca depusă și interesul acordat, deoarece nu este ușor să mânuiești păpușa și să și cânți în același timp. Spre bucuria mea, trupa este una închegată, dornică, muncitoare, talentată cu care este ușor și plăcut să lucrezi. 

Zeno Apostolache Kiss

 

Când oamenii de teatru iubesc pisicile, nu se poate ajunge altundeva decât la un spectacol. Nevoia unor versuri scrise de la zero a fost mai degrabă nevoia unui copil de a avea o jucărie nouă. Chiar dacă textul este o rescriere după o poveste deja existentă, pisicile sunt cu desăvârșire altele.

Andreea Radu

___________ 

 

OANA LEAHU este regizor artistic la Teatrul pentru copii şi tineret „Ariel” din Târgu-Mureş, profesor universitar și decan al Facultății de Arte în Limba Română din cadrul Universităţii de Arte Târgu-Mureş.

Realizează scenarii originale şi adaptări scenice pentru teatru, eseuri şi studii în domeniul teatru și artele spectacolului. A regizat peste 60 de spectacole de teatru dramatic și de animație, care au participat la nenumărate festivaluri de gen. Printre premiile obținute amintim: Premiul publicului pentru spectacolul Mica sirenă după H.C. Andersen (scenariul și regia), Teatrul Ariel Târgu-Mureș (secția română) – la Festivalul internațional de Animație Gulliver, Galați, 2019; Diploma pentru participare la Festivalul Internațional de teatru pentru copii, Subotica, Serbia, ediţia a XVIII-a, 2011; Premiul pentru regie şi combinarea sistemelor de animaţie – Festivalul Internaţional de Teatru de Animaţie, Praga, 2011; Premiul Tinereţea basmului clasic – Festivalul Internaţional de Teatru de Păpuşi şi Marionete Puck , Cluj-Napoca, 2009; Premiul pentru alegere repertorială la Festivalul Guliver Galaţi, 2002, pentru spectacolul Poveste chinezească de Ana Ripka-Rus realizat la Teatrul de Animaţie Vasile Alecsandri, Bacău; Premiul pentru debut în regia de teatru de animaţie, la Festivalul Guliver, Galaţi, 2000 pentru spectacolul Misterioasa aventură după A. de Saint Exupery (scenariul şi regia), realizat la Teatrul Prichindel Alba Iulia.

Este manager de proiecte culturale și universitare, director al Festivalului Internațional Studio - Întâlnirea Școlilor de Teatru organizat de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (din 2017 și în prezent); membru în juriul de preselecție al Galei HOP, iunie 2019, președinte al festivalului UAT S Next - Maratonul de Artă, ediția 2019 (în cadrul proiectului european UAT S NEXT de practică a studenților UAT, proiect finanțat FSE 2014/2020, programul POCU).

Pasiunea pentru arta teatrului de animație se manifestă atât în spectacole de gen cât și în cartea „Poezie la fire lungi”- revenirea la marionetă (2008 - Editura UAT Târgu-Mureş), lucrare editată după obținerea titlului de Doctor în Teatru  la UNATC București.

Organizează ateliere de creaţie şi tabere de vară în domeniul teatrului dramatic şi al teatrului de animaţie (cu experienţă în domeniu atât la nivel naţional cât şi internaţional), cum ar fi: Festivalul Internațional de Teatru Alba Iulia (2008 - 2012) – ateliere de actorie, regie, spectacole lectură, actorie de teatru de animaţie; Craiova 2008 - Tabăra cu tema: Reteatralizarea teatrului prin arta mânuirii; Festivalul „Poveşti pentru copii şi oameni mari” , ediţiile 2006, 2007 - organizatori: Teatrul „Prichindel” Alba Iulia, UNITER; proiectul „Spectacole lectură”, 2005 - 2007; organizatori: Teatrul „Ariel” Târgu Mureş, Fundaţia „Dramafest”; proiectul „ TEXTBOX-Spectacole lectură pentru copii şi adulţi”, ediţia 2007,organizator: Teatrul pentru copii şi tineret „Mihail Popescu” , Târgovişte.

 

ZENO APOSTOLACHE KISS

Compune, orchestrează şi aranjează piese muzicale în toate stilurile: clasic, etno, jazz, r&b, pop, rock, electronic, etc. Înfiinţează trupele etno-jazz-progresive Zakusca (2004-2009), respectiv Kush Kush (2012), cu concerte în ţară şi peste hotare. În 2019 înființează trupa Balkan Silk Road cu care cântă piese proprii, de inspirație balcanică, şi prelucrări din folclorul balcanic. Colaborator şi orchestrator pentru marele tenor Costel Busuioc.

Este unul dintre fondatorii Teatrului 74 din Târgu-Mureş.

Compune muzică pentru TV, radio şi pentru numeroase spectacole de teatru premiate la festivaluri internaţionale şi din ţară. Dintre acestea amintim: „Metamorphose”, regia Georgeta Lozincă, desemnat Spectacolul teatral al anului în cadrul Premiilor Anului în Cultură la Braşov (2017); „Dragostea celor trei portocale”, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck” Cluj Napoca (2010); Premiul oraşului Kisvárda (Ungaria) pentru cel mai bun spectacol: „A Dög” (Bestia), (2010); Premiul I „Játsszunk együtt!” (Hai să ne jucăm împreună), la Festivalul teatrelor de păpuşi din Ungaria, alături de Zalán Tibor, cu spectacolul pentru copii „Árgyélus Királyfi” (Prinţul Árgyélus), (2019); Premiul criticilor de teatru din pentru muzica spectacolului „A változó Hold alatt” (Sub luna schimbătoare) Teatrul Studio Târgu-Mureş.
 

ANDREEA RADU s-a născut în 1989 în Târgu-Mureș. A urmat studiile de licență la Facultatea de Filozofie a Universității București. În 2013 încheie studiile de masterat la Facultatea de Teatru din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș, secția scriere dramatică, din 2018 până în prezent fiind doctorand al Universității de Arte din Târgu-Mureș.

În 2012 se alătură unui grup de artiști (actori, artiști plastici, muzicieni) alături de care pun bazele asociației ArtFusion Transylvania, ce propunea colaborarea artiștilor de expresie diferită, cercetarea și crearea unor noi forme de artă. Se angajează la Teatru Național din Târgu-Mureș la Biroul de Cercetare și Documentare, unde lucrează până în prezent.

Din proiectele artistice teatrale, amintim: (2012) Eu & tu->Ei sau Ne-am luat televizor –regia Vlad Popescu, Teatrul Ariel Râmnicu Vâlcea, (2014); Roots 4 – performance ArtFusion Transylvania, Bruxelles, (2015); Oi sau SupererOi Teatrul Ariel Târgu Mureș în colaborare cu Teatrul Național Târgu Mureș – trupa Guga Junior, (2016); M de la Iepure, regia Ovidiu Caița, Teatrul Național Târgu –Mureș, (2016); Eu & tu->Ei sau Ne-am luat televizor, regia Radu Andreea ArtFusion Transylvania, Cluj Napoca, (2016); Viața are culoarea strălucitoare a curcubeului, regia Vlad Popescu, Teatrul Podu, București, (2017); Love is… regia Roxana Marian, Teatrul Național Târgu-Mureș, (2018); Noi nu, regia Laura Moldovan, Teatrul Aureliu Manea Turda, (2019); Cel mai amuzant sfârșit de lume din lume, regia Vlad Popescu, Teatrul Ariel Râmnicu Vâlcea.

Două din textele scrise mai sus au fost publicate: M de la Iepure în antologia msd - masteratul de scriere dramatică al universității de arte din tîrgu mureş, LiterNet (2016) și Noi nu editura Dokia, Cluj Napoca (2018).

A participat la mai multe workshop-uri și rezidențe artistice coordonate de artiști importanți: Mario Baranga, Alina Nelega, Gianina Cărbunariu, Esteve Soler, Rajiv Joseph, Jose Rivera, Igor Cobileanski, Paul Negoescu. În prezent, pe lângă munca de scriitor, Andreea Radu coordonează workshop-uri de Teatru Hip Hop și face parte din mișcarea independentă Cactus, care se axează pe forme de artă socială și experimentală.
 

COSTACHE GAVRIL SIRITEANU s-a născut la Craiova unde a urmat cursurile Liceului de Artă, apoi a studiat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, mai târziu obţinând aici şi doctoratul, îmbrățișând apoi și cariera didactică universitară. În prezent este conferenţiar universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, şi se dedică scenografiei pentru teatrul de animaţie. 

Este membru al Fundaţiei Marcel Guguianu și U.A.P.R., filiala Iaşi; membru fondator al Companiei de Teatru Synchret, Iașimembru fondator al Asociaţiei Ars continua; președinte al Fundației de Datini și Porturi Românești, Iași.

A participat la peste 30 de expoziții naționale și internaționale de grup, dar și personale.

Din seria de scenografii realizate pentru spectacole de teatru de animaţie, teatru dramatic și emisiuni TV amintim: scenografie și construcție păpuși pentru spectacolul Motanul încălțat, regia Ciprian Huțanu, Teatrul Bacovia, Bacău (secția animație) (2021), concept și construcție păpuși pentru spectacolul Ever, after, regia Gavril Cadariu, UAT Tg. Mureș, Facultatea de Arte în Limba Română (2019); scenografie și construcți păpuși pentru spectacolul Fetița cu chibrituri după H.C.Andersen, regia Oana Leahu, Teatrul Ioan Slavici, Arad, (secția marionete), (2018); scenografie și construcție păpuși pentru spectacolul Pasărea măiastră, adaptarea după Petre Ispirescu și regia Gabriel Apostol, Teatrul de Păpuși Prichindel, Alba Iulia (2018); scenografie și construcție măști și păpuși pentru spectacolul Hainele cele noi ale împăratului, după H.C. Andersen, regia Ciprian Huțanu, Teatrul Bacovia, Bacău (secția animație) (2017) – premiul pentru scenografie la Festivalul Guliver, Galați, 2018; construcție măști și păpuși pentru spectacolul Consânzeana și un Făt frumos, Cloanța și-un zmeu mofturos, regia Marius Oltean, Teatrul de Artă, Deva (2016); Fereastra, scenografie și construcție păpuși, regia Ciprian Huțanu, Teatrul Național Vasile Alecsandri, Iași și Asociația Syncret, Iași (2015); concepere și execuție instalație scenografică pentru spectacolul O scrisoare pierdută, regia Mircea Cornișteanu, Teatrul Național Vasile Alecsandri, Iași (2014); design și construcție măști la spectacolul Revizorul, regia Radu Olăreanu, la Teatrul Studio al Universității de Arte Târgu Mureș (2014); Partener în programul Păpuşi în Caravană, proiect implementat de Centrul Cultural „Podul Înalt” Muntenii de Jos în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Sectorul Cultură-Turism, Leova (Republica Moldova), (2019).
 

Coregraful HUGO WOLFF a început dansul în 1984, la Şcoala Populară de Arte din Sibiu. A învăţat alături de cunoscuta dansatoare şi profesoară Ibolya Cristea. După nouă ani de dans, Hugo a pus pe picioare compania de dans MICROBIS, pe care o conduce şi astăzi. Este profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Preşedintele coregrafilor din Casele de Cultură ale Studenţilor din România.
Cu Microbis a câștigat mai multe premii de excelență la festivaluri naţionale şi internaţionale. 

A câștigat premiul CEL MAI BUN COREGRAF, pentru coregrafia spectacolului „Hamlet“, montat în 2021 la Teatrul CEF (Cef Tiyatro) din Istanbul, în regia lui Kemal Basar.

A colaborat la spectacole regizate de nume importante din peisajul teatral românesc și nu numai: Alexander Hausvater, Mihai Constantin Ranin, Kemal Basar Ion, Ion Mircioagă, Horaţiu Mihaiu, Gabriel Martin, Laurian Oniga, Ovidiu Lazăr, Ioana Blaga, Cristine Grimaldi, Kemal Basar, Oana Leahu.

Bilete online

DISTRIBUTIA
Anca Dogaru
Gonzales
Anca Similar
Tehnic de scenă
Ciprian Vultur
Chin Cong
Dorina Nemeş
Americanul
Tibor Székely
Dominic Anton

COLABORATORI
Costache Gavril Siriteanu
Scenografia și realizarea păpușilor
Hugo Wolff
Coregrafia
Oana Leahu
Regia artistică
Zeno Apostolache Kiss
Muzica originală, orchestrația și pregătirea vocală

ECHIPA TEHNICA
Botos Enikő
regia tehnică | asistent realizare păpuși


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft